Informacja

Dzika przyroda we Włoszech: Pivieressa Pluvialis squatarola Linnaeus, 1758

Dzika przyroda we Włoszech: Pivieressa Pluvialis squatarola Linnaeus, 1758

Systematyczna klasyfikacja i dystrybucja

Klasa: Ptaki
Zamówienie: Caradriformi
Rodzina: Charadriidae
Uprzejmy: Pluvialis
Gatunki: P. squatarola Linneusz, 1758

Gniazduje najchętniej w tundrze obszarów arktycznych Europy, Azji i Ameryki Północnej, skąd migruje zimą do bardziej umiarkowanych obszarów. We Włoszech jest stałym bywalcem migrującym i zimowym, a na przełęczy zatrzymuje się na brzegach stawów i jezior.

Sieweczka w letnich barwach - Pluvialis squatarola (zdjęcie © 2007 Mark Peck www.macaubiodiversity.org)

Sieweczka - Pluvialis squatarola

Sieweczka w zimowych barwach - Pluvialis squatarola

Charakterystyczne postacie

Długość: 28-30 cm
Rozpiętość skrzydeł: 59-65 cm

Mężczyzna w sukni ślubnej ma jasnoszaro-biały kolor z grubymi czarniawymi plamkami w górnej części. Dziób, nogi, gardło, policzki, klatka piersiowa, szyja do przodu, brzuch i biodra aż do pach są czarne. Biały obszar rozciąga się od ramion, przerzedzając się, aż do tyłu za uszami i jako brwi do czoła. Kobieta w sukni ślubnej przypomina mężczyznę, ale ma czarne obszary klatki piersiowej, szyi, gardła i białe nakrapiane policzki. Samce i samice są z natury nie do odróżnienia w strojach zimowych, które charakteryzują się górną częścią na jasnoszarej podstawie, na której znajdują się jasne płowe i gęste czarniawe plamki. Dolne partie są brudnobiałe z miękkimi brązowymi plamkami na piersi. Nogi, dziób i okolice pachowe pozostają czarne. We wszystkich porach roku samce i samice mają końcową część czarnawych skrzydeł z widocznym białym paskiem. Młodzi ludzie w zimowych ubraniach bardzo przypominają dorośli.

Biologia

Zimą jest gatunkiem typowo stadnym. Często można go zaobserwować w stadach z brodzikiem pancianera. Żywi się chodząc po ziemi z niewielką ilością wody, szukając małych mięczaków, skorupiaków, pierścienic, owadów i lorosłów, nasion i innych substancji roślinnych.
Ndo przygotowuje się z małych łodyg i porostów w okrągłym zagłębieniu w mchu lub trawie. W roku odbywa się tylko jeden lęg, a deponowanie odbywa się od połowy czerwca do lipca. Złożone 3-4 jaja są wysiadywane przez około 23 dni zarówno przez samicę, jak i przez samca, a oboje rodzice zapewniają potomstwo.


Wideo: MEWA połyka KANAPKĘ a Sikorki czają się I Świat Przyrody (Czerwiec 2021).